Ontmoet Maria in Banneux

Niet ver van Luik ligt tussen de groene heuvels van de Belgische Ardennen het plaatsje Banneux Notre-Dame. Eigenlijk niet meer dan een gehucht. Hier verscheen Maria in 1933 aan Mariëtte Beco. In de tuin van haar ouderlijk huis zag het meisje in een fel licht een vrouw, die haar wenkte. "Ik ben de maagd der armen," zei ze tegen Mariëtte, "en ik kom het lijden verlichten." Ook wees ze een eindje verderop langs de bosrand een bron aan. En ze vroeg Mariëtte om veel te bidden. 

Dit gebeurt nog steeds in Banneux, dat inmiddels uitgegroeid is tot een bekend bedevaartoord, waar jaarlijks honderdduizenden pelgrims naartoe komen. In samenwerking met Caritas Banneux Bisdom Roermond bieden wij verschillende dagtochten en meerdaagse bedevaarten naar Banneux aan. Deze meerdaagse 'triduüms' zijn ook geschikt voor zieke of mindervalide pelgrims.

Het verhaal van Banneux

Op 15 januari 1933 zag het meisje Mariëtte Beco in de tuin van haar ouderlijk huis in een schijnsel van licht een witte dame. In totaal zou de dame acht keer aan haar verschijnen. Ze noemde zichzelf de 'Maagd der Armen' en wees Mariëtte een bron aan. Ook zei de verschijning: "Ik kom het lijden verlichten." Bij de laatste ontmoeting zei de dame: "Ik ben de Moeder van de Verlosser, Moeder van God." In 1949 heeft de bisschop van Luik de verschijningen in Banneux officieel erkend. Het dorpje in de Ardennen was toen allang uitgegroeid tot een internationaal bedevaartsoord, dat elk jaar door meer dan een half miljoen pelgrims wordt bezocht.

Heiligdom

In het heiligdom in Banneux is het geboortehuis van Mariëtte Beco te vinden, alsmede de weg door het bos waar zij Maria zag en de bron die daar ontsprong. Op de plaats van de eerste verschijning is een kleine kaarsenkapel gebouwd. Verderop in het bos zijn enkele kapellen en een grote bedevaartkerk met wel meer dan duizend zitplaatsen te vinden. Ook is er een esplanae (groot plein) voor openluchtvieringen. Het hele terrein is goed toegankelijk voor rolstoelen en pelgrims die slecht ter been zijn.

Caritas Banneux

Al vrij snel na de verschijningen werden er vanuit Maastricht bedevaarten naar Banneux gehouden. Het initiatief groeide uit tot de organisatie Caritas Banneux Bisdom Roermond. Deze biedt nu in samenwerking met het Huis voor de Pelgrim jaarlijkse meerdaagse reizen en dagbedevaarten naar Banneux aan.