Banneux
Ontdek het Lourdes van de Ardennen
Foto's
Banneux Huis voor de Pelgrim 38.JPG
Ontdek het Lourdes van de Ardennen
Bekijk de foto's
Begeleiding
IMG_8003.JPG
Banneux is voor iedereen
Mogelijkheden voor mindervaliden

Ontmoet Maria in Banneux

"Ik ben de maagd der armen," zei Maria in 1933 in Banneux tegen het meisje Mariette Beco. Sindsdien zoeken honderdduizenden pelgrims steun bij de Moeder Gods op die bijzondere plek in de Belgische Ardennen. In samenwerking met Caritas Banneux Bisdom Roermond bieden wij meerdere keren per jaar dagtochten of meerdaagse reizen naar Banneux aan. Ontdek het ‘Lourdes van de Ardennen’. De meerdaagse triduüms zijn ook geschikt voor zieke of mindervalide pelgrims.

 

Het verhaal van Banneux

Op 15 januari 1933 zag het meisje Mariëtte Beco in de tuin van haar ouderlijk huis in een schijnsel van licht een witte dame. In totaal zou de dame acht keer aan haar verschijnen. Ze noemde zichzelf de 'Maagd der Armen' en wees Mariette een bron aan. Ook zei de verschijning: "Ik kom het lijden verlichten." Bij de laatste ontmoeting zei de dame: "Ik ben de Moeder van de Verlosser, Moeder van God." In 1949 heeft de bisschop van Luik de verschijningen in Banneux officieel erkend. Het dorpje in de Ardennen was toen allang uitgegroeid tot een internationaal bedevaartsoord, dat elk jaar door meer dan een half miljoen pelgrims wordt bezocht.

 

Caritas Banneux

Al vrij snel na de verschijningen werden er vanuit Maastricht bedevaarten naar Banneux gehouden. Het initiatief groeide uit tot de organisatie Caritas Banneux Bisdom Roermond. Deze biedt nu in samenwerking met het Huis voor de Pelgrim jaarlijkse meerdaagse reizen en dagbedevaarten naar Banneux aan.

 

Heiligdom

In het heiligdom is het geboortehuis van Mariëtte Beco te vinden, alsmede de weg door het bos waar zij Maria zag en de bron die daar ontsprong. Op de plaats van de eerste verschijning is een kleine kaarsenkapel gebouwd. Verderop in het bos zijn enkele rolstoeltoegankelijke kapellen en een grote bedevaartkerk met wel meer dan duizend zitplaatsen te vinden.