Reizen met zorg

Het bijzondere van onze reizen naar Lourdes is dat u ook kunt deelnemen als u mindervalide bent of enige mate van zorg nodig hebt. Mede dankzij de inzet van tientallen vrijwilligers is het mogelijk om een onvergetelijke bedevaart naar Lourdes te beleven.

Vervoer
Voor het vervoer naar Lourdes kunt u kiezen uit een reis per vliegtuig, TGV of met een zorgbus, waarin alle noodzakelijke voorzieningen aanwezig zijn.

Verblijf
Afhankelijk van uw persoonlijke situatie kunt u in Lourdes logeren in een hotel met beperkte zorg of in het zorghotel Accueil Notre-Dame.

Met de trein naar Lourdes

8-daagse reis per TGV met zorg

Pelgrims die zorg nodig hebben en/of minder goed ter been zijn, kunnen ook per TGV naar Lourdes reizen. Indien nodig, zijn onze vrijwilligers in de buurt om te helpen. Hebt u tijdens de reis intensieve zorg nodig? Dan adviseren we vervoer per zorgbus of vliegtuig.

U reist in de vroege ochtend met de bus vanaf een centrale opstapplek in de buurt van uw woonplaats in Nederland naar Tourcoing in Noord-Frankrijk. Daar stapt u in de trein, die u met hoge snelheid naar Lourdes brengt, waar u diezelfde avond aankomt.

Maakt u gebruik van een rolstoel, dan is het in beperkte mate mogelijk deze mee te nemen in de TGV. De rolstoel moet inklapbaar zijn. Het is overigens praktischer om in Lourdes gratis een rolstoel van ons te lenen. Indien u afhankelijk bent van een electrische of niet-inklapbare rolstoel, neemt u vooraf contact met ons op om te overleggen wat de beste wijze van vervoer is.

 

Data 2024

 • 27 april t/m 4 mei (Accueil en zorghotel)

 Prijs

8-daagse treinreis (TGV) met zorg en
verblijf in Accueil Notre Dame
€ 1.025
8-daagse treinreis (TGV) met zorg en
verblijf in zorghotel
€ 1.200
Toeslag 1-persoonskamer zorghotel € 245

 

 Meer weten over treinreizen

Met het vliegtuig naar Lourdes

6-daagse vliegreis met zorg

Voor pelgrims die zorg nodig hebben, is de vliegreis de beste wijze van vervoer. Deze 6-daagse reis is comfortabel en u bent relatief kort onderweg. Indien nodig, zijn onze vrijwilligers in de buurt om te helpen. Ook voor mensen die minder goed ter been zijn, is een vliegreis een prima optie.

Maakt u gebruik van een rolstoel, dan is het in beperkte mate mogelijk deze in het bagageruim van het vliegtuig mee te nemen. De rolstoel moet inklapbaar zijn. Het is overigens praktischer om in Lourdes gratis een rolstoel van ons te lenen. Indien u afhankelijk bent van een elektrische rolstoel neemt u vooraf contact met ons op om te overleggen wat de beste wijze van vervoer is.

Data 2024

 • 16 t/m 21 september (accueil & zorghotel)
 • 21 t/m 26 september (accueil & zorghotel)

Prijzen 2024

6-daagse vliegreis met zorg met
verblijf in Acceuil Notre Dame
€ 1.095
6-daagse vliegreis met zorg met
verblijf in zorghotel op basis van een tweepersoonskamer
€ 1.220
Toeslag 1-persoonskamer zorghotel € 175

 

Meer weten over vliegreizen 

8-daagse reis per zorgbus

Voor deelnemers die om medische redenen niet met het vliegtuig mogen reizen of onderweg intensieve verzorging nodig hebben, rijdt er een speciale zorgbus naar Lourdes. Dit is een luxe touringcar met een rolstoellift en alle andere noodzakelijke voorzieningen.

Afhankelijk van uw persoonlijke situatie kunt u ofwel plaatsnemen op een van de stoelen van de bus of de hele reis in uw eigen rolstoel blijven zitten (als deze in ‘ligstand’ gezet kan worden). Indien nodig kunt u ook liggend op een brancard/ligbed worden vervoerd. Als u samen met een persoonlijk begeleider reist, kan deze ook met de zorgbus meegaan. Er gaan verpleegkundigen en andere vrijwilligers mee, zodat alle noodzakelijke hulp direct voorhanden is.

De zorgbus vertrekt aan het einde van de middag vanuit Maastricht en rijdt vervolgens rechtstreeks naar Lourdes. Daar komt u de volgende ochtend aan. U logeert in Lourdes in het Accueil Notre-Dame. In Lourdes kunt u samen met alle andere deelnemers aansluiten bij het gezamenlijk programma dat wij aanbieden. Voor mindervalide deelnemers die niet met een vliegtuig kunnen reizen is de zorgbus een comfortabele manier van vervoer, voorzien van de meest noodzakelijke hulpmiddelen. 

 

 Data 2024

 • 27 april t/m 4 mei (Accueil Notre Dame)
 • 15 t/m 22 september (Accueil Notre Dame)
 • 20 t/m 27 september (Accueil Notre Dame)

Prijs 2024

8-daagse reis per zorgbus met verblijf in Accueil Notre Dame € 1.050

 

Opstapplaats

 • Maastricht

Vertrektijd

 • 18.00 uur

Verblijf in Lourdes

 

Hotel met beperkte zorg

Voor deelnemers die tijdens hun verblijf in Lourdes een lichte vorm van zorg nodig hebben, beschikken we over hotels met zorgmogelijkheden. Denk hierbij aan hulp met wassen, aankleden (steunkousen), eten, medicijnen toedienen of hulp bij mobiliteit etc. Dit zijn reguliere hotels die over dezelfde faciliteiten beschikken als alle andere hotels. Er zijn vrijwilligers aanwezig voor zorgondersteuning.

Accueil Notre-Dame

Onze reizen naar Lourdes zijn uniek, omdat u ook kunt deelnemen als u behoefte hebt aan veel persoonlijke verzorging. Onze vrijwilligers hebben veel ervaring hiermee. U logeert in het Accueil Notre-Dame. Dit is een speciale accommodatie, die beschikt over alle voorzieningen voor mindervalide pelgrims. U wordt hier intensief begeleid door een team van onze (medische) vrijwilligers. Het Accueil Notre-Dame ligt op het terrein van het heiligdom, vlakbij de Grot en de kerken waar de vieringen worden gehouden. Er bestaat de mogelijkheid dat een partner of een andere begeleider ook in het accueil logeert. We hebben de beschikking over twee- of driepersoonskamers en in beperkte mate over zespersoonskamers.

Rolstoel of rollator

Deelnemers die gebruik maken van een rolstoel of een rollator, kunnen deze in Lourdes gratis lenen. In verband met de beperkte bagageruimte onderweg heeft dit onze voorkeur, boven het meenemen van een eigen hulpmiddel.

Wie er toch voor kiest om een eigen rolstoel mee te nemen, moet er rekening meehouden dat deze inklapbaar moet zijn. Elektrische rolstoelen en niet-opvouwbare rolstoelen kunnen beperkt worden meegenomen voor wie hier volledig van afhankelijk is en als de rolstoel aan bepaalde voorwaarden voldoet. Neem in deze gevallen altijd vooraf contact met ons op.

Kiest u voor verblijf in een hotel of een hotel met beperkte zorg, dan is het aan te bevelen om zelf een reisgenoot mee te nemen die de rolstoel kan duwen.

Bedevaartprogramma Lourdes

Tijdens onze reizen naar Lourdes wordt een volledig verzorgd programma aangeboden met vieringen, processies, verdiepingsmomenten, wandelingen door Lourdes en excursies naar de Pyreneeën. Hieraan kunt u – geheel vrijblijvend – deelnemen.

Grot van de verschijingen
Hoogtepunt van de reis is uiteraard de eucharistieviering aan de Grot, de plek waar Bernadette Maria ontmoette. Indrukwekkend zijn ook de grote internationale plechtigheden met soms wel meer dan 25.000 pelgrims uit tal van landen. Daarnaast is Lourdes een gezellig stadje met tientallen winkeltjes en terrasjes. Ook zijn er diverse musea, waar u meer over de geschiedenis van Lourdes te weten kunt komen.

Programma-onderdelen

 • Openingsviering
 • Rondleiding over de heiligdommen
 • Internationale mis
 • Stadswandeling
 • Dagelijkse viering met bedevaartgroep
 • Deelname aan de lichtprocessie
 • Kruisweg
 • Deelname aan de sacramentsprocessie
 • Excursie naar de Pyreneën
 • Gelegenheid tot stil gebed aan de Grot 
 • Boeteviering/moment van barmhartigheid
 • Slotviering

En verder
Voor wie wil, biedt Lourdes nog tal van andere mogelijkheden

 • Bezoek aan de baden
 • Bezoek aan een van de diverse museua 
 • Bezoek aan 'klein-Lourdes' (soort Madurodam)
 • Wandeling naar Bartrès (5 km- alleen voor wie goed ter been is) 
 • Bezoek aan Cité Secours
 • Bezoek aan film over leven Bernadette
 • Bezoek aan musical over leven Bernadette
 • Excursie naar grotten en heiligdom van Bétharam
 • Met tandradbaan (funiculaire) naar top van Pic du Jèr

Daarnaast telt Lourdes een groot aantal gezellige café's en terrasjes en vele tientallen souvenirswinkels

Vrijblijvende deelname
Deelname aan alle programma-onderdelen is geheel vrijblijvend.