Assisi

In oktober 2024 gaan we naar het land van Sint-Franciscus, de heilige van de armen. In de week van zijn feestdag (4 oktober) zijn we in zijn geboortestad. We bezoeken de plekken die in zijn leven een belangrijke rol hebben gespeeld. 

Umbrië

Tijdens deze reis gaan we met de bus op pad door Umbrië, die prachtige streek in het hart van Italië. Het is het land van Franciscus. We bezoeken dorpen en stadjes met de plekken waar hij woonde en leefde, waar hij bad en vastte, en waar de wonderen geschiedden.

Assisi

Assisi ligt in de regio Umbrië, zo’n 170 kilometer boven Rome. De stad is tegen de flanken van een heuvel gebouwd en biedt daardoor een magnifiek uitzicht over het dal van Spoleto en de vallei van Perugia. Met 25.000 inwoners is Assisi eigenlijk maar een kleine provinciestad, maar de plaats werd wereldberoemd als geboortestad van Sint-Franciscus en Sint Clara. De twee 13e-eeuwse heiligen spreken ook nu nog tot de  verbeelding. Een leven in armoede in navolging van Christus was hun grote ideaal en ze stichtten beiden hun eigen kloosterorde, die later naar hen vernoemd werd: de franciscanen en de clarissen.

Werelderfgoed

De belangrijkste trekpleister in Assisi is de Sint-Franciscusbasiliek, die boven het graf van de heilige bedelmonnik is gebouwd. De basiliek is onder meer bekend vanwege haar fresco’s en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Aan de voet van de heuvel van Assisi ligt de basiliek Santa Maria degli Angeli. Deze kerk is over een kleine kapel heen gebouwd: de Portiunculakapel. Hier ervoer Franciscus zijn roeping om in armoede te leven en zich aan de verkondiging van het evangelie te wijden. Even buiten Assisi vind je het kerkje van San Damiano met de beroemde afbeelding van Christus die tegen Franciscus zei: "Herstel mijn huis." Later stichtte Clara op deze plek haar eerste klooster. Ook schreef Franciscus hier zijn beroemde Zonnelied.