Heilig Jaar 2025

In de katholieke Kerk wordt elke 25 jaar een Heilig Jaar of Jubeljaar gehouden. Deze traditie is al honderden jaren oud en vindt z’n oorsprong in het Jodendom. Een Heilig Jaar is een jaar om tot rust te komen, om oude schulden te vereffenen en met een schone lei opnieuw te beginnen.

Heilige Deuren
Centraal staat daarin de verzoening tussen mensen en met God. Daarom hoort bij een Heilig Jaar een bedevaart naar Rome, waar pelgrims door de Heilige Deuren de grote basilieken kunnen binnengaan. Deze deuren zijn in normale jaren dichtgemetseld en worden aan het begin van een Heilig Jaar door de paus geopend. In een Heilig Jaar gaan miljoenen pelgrims van over de hele wereld op bedevaart naar Rome. Wij sluiten ons daar graag bij aan. Tijdens deze bedevaart bent u in de gelegenheid om door de Heilige Deuren de vier grote basilieken van Rome te betreden. Tijdens de bedevaart is er voor pelgrims ook de gelegenheid om het sacrament van boete en verzoening te ontvangen.

Pelgrims van hoop
Het Heilig Jaar 2025 heeft van paus Franciscus het thema ‘Pelgrims van hoop’ meegekregen. Gelovige mensen leven vanuit de hoop. Ook als het leven soms tegenzet, geloven christenen dat er met de hulp van God betere tijden zullen komen. Dat is de christelijke hoop die in ons leeft en die de gelegenheid biedt om elke dag opnieuw te beginnen. Tijdens de bedevaart naar Rome bezoeken we plekken van hoop.

De dichtgemetselde binnen- en de buitenkant van de Heilige Deur in de Sint-Pieter in Rome.
Deze wordt op kerstavond 2024 weer door de paus geopend.