De bronnen van het vroeg-christelijk geloof

Flarden nevel hangen over het moeras. Achter de heuvels ruist de zee. Het uit ruwe natuursteen opgebouwde kerkje vormt één geheel met het landschap. Al eeuwenlang. In Ierland ontmoeten de Keltische en vroegchristelijke wereld elkaar. De eerste missionarissen van Noord-Nederland, zoals Willibrord en Bonifatius - kwamen hier vandaan. Hier liggen onze christelijke wortels. Ierland is machtig mooi. De rijke religieuze historie, het landschap, de cultuur, de eeuwenoude geschiedenis: er is veel te zien en te ontdekken. Enkele hoogtepunten uit onze rondreis door Ierland.

Dublin en Knock

Dublin is de bruisende hoofdstad van Ierland met vele gezichten. Dwars door het middeleeuwse stadscentrum stroomt de rivier de Liffey, een handig oriëntatiepunt. In het centrum staan prachtige oude gebouwen en er zijn authentieke middeleeuwse straatjes te vinden. Ook is hier het Trinity College te vinden, de 16e-eeuwse universiteit van Ierland. In de bibliotheek van het college één van de oudste boeken ter wereld te vinden: ‘The Book of Kells’ is een manuscript uit de vroege middeleeuwen dat door monniken is vervaardigd en versierd. In Dublin staat ook het klooster Mount Argus, waar de Nederlandse pater Karel Houben lang heeft gewoond en ook is begraven. Hij is in 2007 heilig verklaard. Vanwege zijn 200e geboortedag is 2022 uitgeroepen tot een speciaal heilig jaar voor hem. Meer weten over pater Karel

Knock
Ierland heeft z’n eigen Lourdes. In de zomer van 1879 zagen vijftien gelovigen Knock tegen de muur van hun parochiekerk de beeltenis van Maria en andere heiligen verschijnen. Sindsdien heeft de stad in het westen van Ierland zich ontwikkeld tot een belangrijke bedevaartplaats. Jaarlijks komen meer dan een miljoen pelgrims hier naartoe.  

Kloosters en heiligen

Sint-Patrick
De nationale heilige van Ierland is Saint-Patrick. Hij wordt gezien als degene die het christendom naar het eiland heeft gebracht. Op onze ontdekkingstocht door Ierland moeten we beslist even bij hem langs. Aan de voet van de berg Croagh Patrick is zijn beeld te vinden. In 441 verbleef Saint-Patrick veertig dagen en nachten biddend en vastend op deze berg. Vervolgens stichtte hij honderden kerken en deed hij tal van wonderen. Zijn eerste kerk stichtte hij in 445 in Armagh. Er zijn twee kathedralen die zijn naam dragen: de kathedraal van de Church of Ireland op Sally Hill en de Saint-Patrick's Cathedral met twee torens op de tegenovergelegen heuvel. In Downpatrick bezoeken we het Saint-Patrick Centre en het graf van de heilige.

Sint-Brigida
Sint Brigida – die ook in Nederland op verschillende plaatsen wordt vereerd – geldt na Sint-Patrick als de belangrijkste heilige van Ierland. Ze trok zich op jonge leeftijd terug als kluizenares en ging in een holle eik wonen. Ze stichtte in de vijfde eeuw het klooster van Kildare.

Pater Karel Houben
Niet alleen kwamen Ierse monniken naar Nederland, het omgekeerde gebeurde ook. In de 19e eeuw trok pater Karel Houben uit het Limburgse Munstergeleen naar Dublin om daar in het klooster van Mount Argus te werken. Velen bezochten hem om troost en genezing te vinden. Er werden veel wonderbaarlijke genezingen gemeld. Pater Karel kreeg de bijnaam "de man met de zegenende handen". Tijdens zijn leven werd hij als een heilige beschouwd en in 2007 werd hij ook officieel heilig verklaard. We bezoeken het graf van ‘Father Charles’ in Dublin.

Kylemore Abbey en Glendalough
Tijdens deze reis wisselen cultuur en bezinning elkaar op een natuurlijke manier af. In het hart van de Connemarabergen ligt de 19e-eeuwse Kylemore Abbey. Een stukje hemel op aarde in dit verder woeste landschap. De benedictijner abdij wordt jaarlijks door duizenden mensen bezocht. Onder meer vanwege de prachtige kerk in neogotische architectuur, de ommuurde Victoriaanse tuin en het traditioneel aardewerk. Het klooster Glendalough werd in de zesde eeuw gesticht. Eeuwenlang woonde hier een levendige geloofsgemeenschap. De kloosterruïnes, torens en kruisen getuigen hier nog van.

Natuur

Connemara en de Burren
Ierland staat ook bekend om z’n prachtige natuur. Het groene Connemara heeft een ongerept, woest landschap met een mystieke sfeer. Het is er leeg. Hier en daar wat bergschapen. Veel water en de schoonste lucht van Europa. Aan de westkust van Ierland liggen de kale kalksteenplateaus van de Burren. Bezaaid met keien. Achtergelaten door gletsjers in de IJstijd. Elk voorjaar barst de Burren open. Een adembenemende bloemenpracht verandert het onherbergzame landschap in een kleurrijk schouwspel dat tot ver in de zomer voortduurt. Ierland op z'n mooist.

Cliffs of Moher
De hoogste klipkusten van Europa zijn te vinden in het graafschap Clare aan de Ierse westkust. De Cliffs of Moher bestaan uit kalksteen en strekken zich uit over een lengte van acht kilometer. De klippen rijzen vanaf 120 meter op uit de Atlantische Oceaan bij Hag’s Head. Het hoogste punt ligt op 214 meter. De Rock of Cashel, misschien wel de meest gefotografeerde plek in Ierland, torent hoog boven de stad Cashel uit, op een 200 meter hoge kalksteenrots. Op deze plek bekeerde Saint-Patrick koning Aengus tot het christendom.