Naar het land van Franciscus en Clara

We reizen met de bus door Umbrië, deze prachtige streek van Italië. Het is het land van Franciscus. We bezoeken dorpen en stadjes met de plekken waar hij woonde en leefde, waar hij bad en vastte, en waar de wonderen gebeurden. 

Maar een reis naar Assisi en omgeving betekent óók: genieten van de schoonheid van steden en dorpjes en de prachtige natuur en kennismaken met de Italiaanse cultuur.

Info

 Datum:

 • 1 t/m 6 oktober 2024

Prijs

 • 6-daagse reis per persoon op basis van een tweepersoonskamer € 1360
 • Toeslag 1-persoonskamer € 250

De reissom is inclusief

 • retourvlucht Rome vanaf Amsterdam Schiphol
 • transfer luchthaven Rome - hotel Assisi v.v.
 • vervoer per luxe touringcar met lokale chauffeur tijdens excursies
 • vijf overnachtingen in hotel Domus Pacis op basis van halfpension (ontbijt en diner)
 • excursies en entrees zoals omschreven in het programma
 • audiosysteem
 • toeristenbelasting
 • pastorale begeleiding
 • deskundige reisbegeleiding
 • uitgebreide reisinformatie

De reissom is exclusief

 • reis- en annuleringsverzekering
 • reis van uw woonplaats naar Schiphol v.v.
 • lunches, consumpties en uitgaven van persoonlijke aard
 • collectegeld aan kerken
 • eventuele entreegelden buiten het gestelde programma
 • fooien

Reis- en annuleringsverzekering
In de reissom is géén reis- en annuleringsverzekering opgenomen. Wij raden u aan deze zelf af te sluiten.

Assisi  
Assisi is de geschiedenis ingegaan als de stad van Sint Franciscus, de 13e-eeuwse stichter van de Orde der Minderbroeders. Maar Assisi is net zo goed de stad van de heilige Clara, een tijdgenoot van Franciscus en stichteres van de clarissen, de vrouwelijke tak van de franciscanen. Door hen beiden werd Assisi een van de bekendste bedevaartplaatsen van Italië. 
Assisi ligt in de regio Umbrië en telt zo’n 25.000 inwoners. Het stadje met heuvelachtige, smalle straatjes en pittoreske winkeltjes trekt jaarlijks duizenden pelgrims en toeristen. De stad is gebouwd op een helling, die aan de ene zijde uitkijkt over het dal van Spoleto en aan de andere kant uitzicht biedt op het 15 km verderop gelegen Perugia.  

Sint-Franciscusbasiliek 
Belangrijkste plek in de stad is de 13e-eeuwse Sint-Franciscusbasiliek met een crypte, een beneden- en een bovenkerk. De bouw ervan begon in 1228, twee jaar na de dood van Franciscus. De benedenkerk met crypte werd in de rots uitgehouwen. Op 25 mei 1230 werd het lichaam van Franciscus zo goed begraven in de crypte, dat het pas in 1818 opnieuw ontdekt werd. De bovenkerk werd daarna op de benedenkerk gebouwd. In het schip zijn fresco’s te zien, die het leven van Franciscus uitbeelden. Sinds 1253 geldt de basiliek als hoofdkerk van de franciscanen.  
In 1754 werd de kerk verheven tot basiliek en tot pauselijke kapel. In 1997 werd de basiliek door een aardbeving getroffen. Bij het instorten van het dak van de bovenkerk werden vier mensen gedood. Een deel van de oorspronkelijke fresco's werd verwoest. Zij konden gereconstrueerd worden door het gruis als een puzzel van 300.000 stukjes in elkaar te leggen. Sinds 2000 staat de basiliek op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.  

Mariabasiliek
De Basilica di Santa Maria degli Angeli (Maria van de engelen) is een monumentale kerk uit de late Renaissance aan de voet van de heuvel van Assisi. De basiliek werd over een kleine kapel heen gebouwd, de zogenaamde Porziuncola - dit is de heiligste plaats voor de Franciscanen. Daar ontving de jonge Franciscus van Assisi een helder besef van zijn roeping en nam hij afstand van de wereld om, te midden van de armen, in armoede te leven. De Transitokapel is de kleine ruimte waar Sint Franciscus stierf. Het was een klein optrekje dat diende als verblijfplaats voor de zieken. 

Kluis
Midden in een bos van steeneiken ligt een kluis of kluizenarij, Eremo delle Carceri, waarin Franciscus zich regelmatig terugtrok. Nadat hij hier een boom gezegend had, zou daaruit een groot aantal vogels zijn opgevlogen: een symbool van de verspreiding van de franciscanen over de wereld. Via nauwe doorgangen van het klooster is de grot van Franciscus en de broeders te bereiken. 

San Damiano 
Het klooster San Damiano en het aangrenzend kerkje staan op een eenzame plek te midden van cipressen en olijfbomen nabij Assisi. Ten tijde van Franciscus was San Damiano een verlaten kapel. In 1205 werd hij in het vervallen kerkje aangesproken door de Gekruisigde: ”Herstel mijn huis, dat zoals je ziet, in verval is geraakt.”
Hier werd Franciscus zich bewust van zijn roeping en schreef hij het Zonnelied. Het strenge, sobere interieur vormt een ontroerend voorbeeld van een 13e-eeuws franciscanenklooster. 

Basiliek Santa Chiara
De kerk van de H. Clara werd twee jaar na de dood van Clara gebouwd. In de crypte staat een bergkristallen kist, waarin haar gebalsemde lichaam rust. Het wereldberoemde kruisbeeld van San Damiano hangt in de aangrenzende San Giorgiokapel.

Rivotorto 
Rivotorto is de plaats waar de eerste volgelingen van Franciscus van Assisi samen leefden in een verlaten en vervallen hut. Later trokken de volgelingen naar Porziuncula, het kerkje dat zich nu in de Basilica di Santa Maria degli Angeli bevindt. 

Spoleto 
Een van de oudste steden in de regio is Spoleto. Zoals de meeste Umbrische steden ligt deze stad boven op een heuveltop. “Je kunt nooit de stad bereiken, zonder naar boven te klimmen,” schreef paus Pius II al mopperend in 1462 toen hij door Umbrië reisde. Een doolhof van nauwe straatjes en steegjes met trappen leidt naar het fort uit de 14e eeuw de Rocca dei Papi (burcht van de Pausen). Aan de voet van het fort stuiten bezoekers op een enorme stadsmuur, die al uit de tijd van de Etrusken stamt en de latere Romeinse kolonie Spoletium ommuurde. Zelfs de beroemde veldheer Hannibal hield de onneembare stad na een lang beleg voor gezien en moest de aftocht blazen. Aan de rand van Spoleto overspant het monumentale aquaduct Ponte delle Torri de diepe Tessinoravijn. Een knap staaltje van bouwkunst is deze te voet toegankelijke brug. Met tien Romaanse bogen vormt het een overspanning van 200 meter lang en een hoogte van 80 meter. 
Franciscus schreef in Spoleto zijn brief aan broeder Leo, een van zijn vroegste volgelingen en zijn biechtvader. We bezoeken de Dom waar deze brief wordt bewaard.

La Verna
La Verna is een franciscaans heiligdom op een berg in de Apennijnen. Hier kreeg Sint Franciscus in 1224 op wonderbaarlijke wijze de stigmata, de vijf wondtekenen van Christus. Het was een woest gebied, dat in 1213 werd geschonken aan Franciscus die zich daar geregeld terugtrok voor meditatie en gebed. In augustus 1224 is Franciscus hier geweest om 40 dagen te vasten. Terwijl hij op de berg aan het bidden was, zou hij een visioen hebben gehad van een serafijn die hem de stigmata gaf.

Isola Maggiore
Het Trasimeno meer is het geografische middelpunt dat vele “San Francesco plaatsen” verbindt. In zijn reizen belandde San Francesco in 1211 op het eiland Isola Maggiore op zoek naar een rustige plaats om te vasten.

Greccio
In december 1223 is Franciscus op de terugweg van Rome naar Assisi aangekomen in Greccio en viert daar met Kerst de nachtmis met de plaatselijke bevolking. Hier ontstaat de eerste – levende - kerststal.

Gubbio
Een middeleeuws stadje, ca. 40 km van Assisi. We komen er langs een mooie route door het Umbrische landschap. Daar  speelde zich het beroemde verhaal af van Franciscus en de wolf. In de tijd dat Franciscus daar vertoefde, verbleef in de buurt een woeste wolf, waardoor de mensen in grote angst leefden. Franciscus ging naar hem toe, sprak hem vermanend toe en het wonder geschiedde: broeder wolf ging als een mak lammetje aan zijn voeten liggen.

Van dag tot dag (onder voorbehoud)

 

Dinsdag 1 oktober

Vlucht Amsterdam – Rome
Bustransfer naar Assisi
Bezoek kathedraal Santa-Maria Assunta in Spoleto
Openingsviering in hotel
Bezoek basiliek Santa-Maria degli Angeli

Woensdag 2 oktober

Bezoek San Damiano met gebedsviering onderweg
Stadswandeling Assisi met bezoek basiliek Santa-Chiara, geboortehuis Sint-Franciscus en basiliek San-Francesco

Donderdag 3 oktober ***

Bezoek Gubbio en La Verna
Vrije tijd in Assisi
Lichtprocessie op het plein (facultatief)

Vrijdag 4 oktober 2024 - Feestdag van Franciscus ***

Met de veerboot naar Isola Maggiore in het Lago Trasimeno
Openluchtviering en bezoek aan plekken van Sint-Franciscus 
Bezoek aan Rivotorto
Vrije tijd in Assisi

Zaterdag 5 oktober 2024

Bezoek aan Speco di Narni/Sant’ Urbano
Bezoek aan Greccio
's Avonds eventueel lichtprocessie

Zondag 6 oktober 2024

Slotviering en zegening van devotionalia 
Vrije tijd in Assisi/kleine stadswandeling of wandeling naar Eremo delle Carceri
Bustransfer naar Rome
Terugvlucht Rome – Amsterdam

 

 *** Sint Franciscus is de patroon van Italië. Daarom zijn er op 3 en 4 oktober veel herdenkingen in de stad met o.a. de president en de premier van Italië en veel andere hoogwaardigheidsbekleders. Er vinden diverse plechtigheden en feestelijke activiteiten plaats. Maar dit gaat gepaard met uitgebreide veiligheidsmaatregelen. Daarom gaan we als groep die dag de stad uit, maar het staat u vrij om op eigen gelegenheid aan deel te nemen.

Aanvullende voorwaarden

 

Let op! 

Van de deelnemers wordt een goede conditie verwacht. Pelgrims die in staat zijn meerdere uren in een normaal tempo zelfstandig te kunnen lopen, kunnen deelnemen aan deze reis. Is ook zelfstandig heuvels op en af lopen, zelfstandig de trap op en af lopen en zelfstandig gebruik maken van bus, trein of metro voor u geen probleem? Aarzel niet: boek en ga mee! 

Algemene reisvoorwaarden
Op deze reis zijn verder de algemene reisvoorwaarden van het Huis voor de Pelgrim van toepassing.