WJD waren geweldige ervaring

Ruim anderhalf miljoen jongeren uit de hele wereld hebben afgelopen zomer in Lissabon een fantastische tijd gehad tijdens de Wereldjongerendagen. Onder hen ook zo’n duizend Nederlandse deelnemers.

De meeste jongeren uit Nederland zijn via het Huis voor de Pelgrim naar de WJD gereisd. Er waren verschillende reisinitiatieven. Zo boden de bisdommen Breda, Roermond, Rotterdam en Utrecht een gezamenlijke reis aan. Het was een heuse roadtrip, die hen via Parijs, Lourdes, Burgos en Fátima uiteindelijk naar Lissabon bracht. De andere drie bisdommen (Den Bosch, Groningen-Leeuwarden en Haarlem-Amsterdam) volgden een eigen reisprogramma. Ook was er nog een speciale reis voor buitenlandse jongeren die via de fraters van Tilburg naar de WJD gingen. En tenslotte een ‘backpack’-variant voor jongeren die helemaal op eigen gelegenheid naar Portugal gingen, maar wel graag verzekerd wilden zijn van deelname.

Voor al deze groepen heeft het Huis voor de Pelgrim de reis en het verblijf geregeld. Het was een enorm karwei om iedereen op de juiste plek te krijgen. Soms moest er ook wat geïmproviseerd worden, maar dat maakt zo’n reis met jongeren juist extra interessant. Alle deelnemers hebben geweld genoten. Niet alleen de massale bijeenkomsten met de paus, maar ook de kleine persoonlijke ontmoetingen hebben veel indruk gemaakt.

Aan het einde van de slotviering werd bekend gemaakt dat de volgende officiële Wereldjongerendagen in 2027 in Seoul in Zuid-Korea zullen zijn. Tijdens het Heilig Jaar 2025 is er Rome ook een speciale bijeenkomst voor jongeren. Als Huis voor de Pelgrim hopen we dan zeker weer van de partij te zijn.

 

(c) Foto: Ramon Mangold