Tour de France doet Lourdes aan

Lourdes is dit jaar weer etappeplaats in de Tour de France. Op donderdag 21 juli start de laatste Pyreneeënetappe vanaf het heiligdom in Lourdes. De renners koersen via de Col d'Aubisque naar Hautacam. In 2018 startte er ook al een etappe vanaf de esplanade in Lourdes.

De etappe van dit jaar is 143,2 kilomater lang. Als de coureurs het bedevaartsoord verlaten, zetten ze koers naar Laruns en vervolgens beklimmen ze de Col d’Aubisque . Via de Col du Soulor dalen ze naar Ferrières om daar aan de Col de Spandelles te beginnen. Dan dalen ze af naar Argelès-Gazost, om te fininshen in het skioord Hautacam. De namen van plaatsen en bergen zullen veel pelgrims bekend voorkomen, want tijdens de excursiedag naar de Pyreneeën worden deze doorgaans ook bezocht.

In  2018 was het vertrek van de Touretappe een enorm festijn op het heiligdom. De hele esplanade stond vol met stands en wagens die bij de Tour betrokken waren. Voordat de renners vertrokken werden ze op een podium op de esplanade voorgesteld. De avond ervoor was er een speciale lichtprocessie waarin ook veel (amateur)wielrenners met hun fiets meeliepen. Hoe het programma van het heiligdom rond de Tour de France dit jaar zal zijn, is nog niet bekend.