Omrop Fryslân zendt documentaire uit over Titus Brandsma

Omrop Fryslân zendt zaterdag 25 en zondag 26 juni een documentaire uit over de heiligverklaring van Titus Brandsma. Een grote groep Nederlandse belangstellenden nam hier via het Huis voor de Pelgrim aan deel. De uitzending is via diverse kabelmaatschappijen in het hele land te zien.

Op 15 mei waren ruim 57.000 mensen op het Sint Pietersplein in Rome getuige van de heiligverklaring van de Nederlandse pater Titus Brandsma (1881-1942) door paus Franciscus. ‘Voor ons was pater  Titus al lang heilig,’ zeiden velen, ook zij die niets met het katholieke geloof, het Vaticaan, de paus of zelfs maar religie hebben. Wat houdt dat dan in: heilig? vroeg documentairemaker Annet Huisman zich af. De FryslânDOK ‘Wat is het wonder? Titus Brandsma, een nieuwe heilige’ is te zien op 25 juni bij NPO2 en op 26 juni bij Omrop Fryslân.

Anno Sjoerd Brandsma werd als boerenzoon geboren te Ugoklooster bij Bolsward. Hij koos voor het kloosterleven van de karmelieten in Brabant en nam zijn vaders naam over: Titus. In Rome studeerde hij filosofie en hij werd later rector magnificus van de universiteit in Nijmegen. Tijdens de oorlog probeerde hij (katholieke) krantenredacties ervan te overtuigen onafhankelijk te blijven publiceren en niet de opgelegde NSB-progaganda op te nemen. Hij werd opgepakt, gedeporteerd en vond uiteindelijk de dood in concentratiekamp Dachau.

Titus Hettinga uit Bolsward, achterneef van pater Titus, was samen met zijn vrouw Jetty, kinderen en kleinkinderen bij de heiligverklaring. Een band met de kerk is er nauwelijks meer, maar wel met de waarden waar Titus voor stond.

Er wordt nog steeds druk gelobbyd om pater Titus tot beschermheilige van de journalistiek te benoemen. Bart Brandsma, óók familie, studeerde evenals Titus filosofie en werkte als journalist. Zijn missie is: vat krijgen op de polarisatie in de samenleving. Precies daarin ziet hij Titus als voorbeeld en poogt hij een brug te slaan tussen gelovigen en niet-gelovigen.

Waar en wanneer te zien? 

FryslânDOK: ‘Wat is het wonder? Titus Brandsma, een nieuwe heilige’

  • Zaterdag 25 juni NPO2 15.30 uur (herhaling zondag 26 juni 13.25 uur)
  • Zondag 26 juni Omrop Fryslân 17.00 uur (herhaling ieder uur)

FryslânDOK wordt Nederlands ondertiteld. De programma’s van de regionale omroep zijn bij veel kabelmaatschappijen in het hele land te zien of via de website van Omrop Fryslân.