Hoge pauselijke onderscheiding voor bedevaartdirecteur Oliver Dols

Scheidend bedevaartdirecteur Olivier Dols uit Maastricht heeft zaterdag 28 januari een hoge pauselijke onderscheiding gekregen. Hij is door paus Franciscus benoemd tot ridder in de orde van Sint-Sylvester. De onderscheiding werd hem tijdens een eucharistieviering in de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond uitgereikt door bisschop Harrie smeets.

Dols (64) kreegt de onderscheiding bij gelegenheid van zijn afscheid als directeur van de bedevaartorganisatie Huis voor de Pelgrim. Hij is ruim 30 jaar directeur geweest van de in Maastricht gevestigde stichting, die jaarlijks bedevaarten naar Lourdes, Rome, Santiago, Israël en andere katholieke bedevaartoorden organiseert. Aan de bedevaarten nemen elk jaar zo’n vierduizend pelgrims uit heel Nederland deel. Vanuit die functie was hij ook vele jaren bestuurslid van de Federatie van bedevaartorganisaties in de Benelux.

Daarnaast is Dols ook enkele jaren directeur/gedelegeerd bestuurder geweest van het Bisschoppelijk Centrum Rolduc in Kerkrade. In zijn vrije tijd heeft hij zich onder meer ingezet voor de Alzheimerstichting en voor zorgcentrum De Keerderberg in Cadier en Keer. Hij is nog steeds actief als kerkbestuurslid en als bestuurslid van de Stichting Mgr. Schrijnen Huis.  

Zaterdag 28 januari hield het Huis voor de Pelgrim in Roermond een bijeenkomst voor enkele honderden vrijwilligers. De dag begon om 11.00 uur met een eucharistieviering in de Sint-Christoffelkathedraal. Aansluitend was er een feestelijke bijeenkomst voor de vrijwilligers en andere genodigden in TheaterHotel de Oranjerie in Roermond.

De ridderorde van Sint-Sylvester is een van de hogere pauselijke onderscheidingen. De orde werd in 1841 ingesteld door paus Gregorius XVI. De orde wordt verleend aan mensen die zich op het vlak van kerk en samenleving bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt.