Glossy magazine over 100 jaar Lourdesbedevaarten verschenen

De reis van je leven’. Zo heet het glossy magazine dat het Huis voor de Pelgrim heeft uitgegeven bij gelegenheid van 100 jaar Lourdesbedevaarten. Het eerste exemplaar is zondag 28 november in de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek in Maastricht aangeboden aan hulpbisschop Everard de Jong van Roermond.

Het was Maastrichtenaar Sjang Maassen die in 1921 met het idee kwam om bedevaarten naar de Franse bedevaartplaats Lourdes te organiseren. Zijn idee sloeg aan inmiddels worden er al honderd jaar vanuit Maastricht bedevaarten naar Lourdes en tal van andere katholieke pelgrimsoorden aangeboden. In ‘De reis van je leven’ wordt beschreven hoe de ‘Limburgse bedevaart’ zich van een regionaal initiatief ontwikkelde tot een belangrijke landelijke organisator van bedevaarten en bezinningsreizen.

Vrijwilligrs vertellen
Verder is er veel plaats ingeruimd voor portretten van vrijwilligers, van wie sommigen al tientallen jaren mee naar Lourdes gaan en anderen pas relatief kortgeleden kennis met de bedevaarten hebben gemaakt. Een van hen beschrijft hoe het is om na jarenlang reisleider te zijn geweest, nu als zieke pelgrim Lourdes te ervaren. De verhalen worden afgewisseld met veel foto’s uit het rijke bedevaartarchief. Ook wordt in het magazine ingegaan op de functie van bedevaarten, die veel gelovigen als ‘de reis van hun leven’ ervaren.In de glossy, die bij gelegenheid van het jubileum wordt uitgegeven, vertellen medewerkers van het Huis voor de Pelgrim over hun band met Lourdes, met de pelgrims, met Maria en over de reden waarom ze soms al tientallen jaren als vrijwilliger bij de bedevaarten betrokken zijn. Zoals het echtpaar Karine en Joep Pluymaekers uit Houthem, die beiden meer dan de helft van de 100-jarige geschiedenis van de Limburgse Bedevaart meemaakten, of waarnemend burgemeester Theo Bovens van Enschede, die al vele jaren als brancardier naar Lourdes gaat. Ook voorzitter Paul Bronneberg en directeur Olivier Dols van het Huis voor de Pelgrim komen in het magazine aan het woord.

Bestellen
Het glossy magazine ‘De reis van je leven’ werd financieel mede mogelijk gemaakt door het Elisabeth Strouvenfonds en Mr. Paul de Gruyterstichting. Het magazine wordt komend jaar uitgereikt aan deelnemers van bedevaartreizen van het Huis voor de Pelgrim. De glossy is ook te bestellen via info@huisvoordepelgrim.nl