‘Francis naar Lourdes’ met Kerstmis op TV

In de nieuwe KRO-NCRV-serie ‘Francis naar Lourdes’ gaat operazangeres Francis van Broekhuizen als vrijwilliger mee naar Lourdes. De opnames voor de serie werden afgelopen september gemaakt tijdens een bedevaart van het Huis voor de Pelgrim. In de vrolijke driedelige documentaireserie zien we Francis aan het werk als vrijwilliger, in gesprek met pelgrims en wanneer ze een bezoek brengt aan Maria in de grot. Wat betekent Maria voor haar en hoe zit het met heilige Lourdeswater? Francis naar Lourdes is deze kerst te zien bij KRO-NCRV op NPO 2. De hele reeks is vanaf 25 december te zien op NPO Plus.

Besmet met het Lourdes-virus
Lourdes is bekend terrein voor Francis: ze is al achttien keer als vrijwilliger mee geweest met pelgrimsreizen naar deze unieke plek in de Pyreneeën. Francis van Broekhuizen: “Lourdes is een wereld op zich, met eigen gewoonten en rituelen. Ik kom hier al jaren om als vrijwilliger de handen uit de mouwen te steken. Vanaf de eerste reis raakte ik besmet met het Lourdesvirus en dat zal nooit meer overgaan! In deze serie neem ik de kijker mee naar de wondere wereld die Lourdes heet. Waarom komen mensen hier telkens weer naartoe, waarom emotioneert deze plek mensen zo? Ik ben al jaren niet meer geweest en ontzettend benieuwd wat Lourdes met me zal doen tijdens deze reis."

Terug om Maria te bedanken
In de serie heeft Francis als vrijwilliger de taak om mindervalide mensen te begeleiden. Er ontstaan bijzondere gesprekken, waaronder met de spastische Reinier (43) die verwoordt wat Lourdes betekent voor mensen als hij: "In Lourdes voel ik minder mijn beperkingen. Dat komt denk ik door het bijzijn van Maria. Maar ook omdat ik dan zoveel mensen met ernstige beperkingen zie, dat ik mijn eigen beperking minder ervaar." Of met verpleegkundige Toos (70) die met pijn in het hart voor de laatste keer meegaat: "Ik kwam hier voor het eerst als 16-jarige, Lourdes heeft mijn levenspad bepaald." En ook met Rasha (39) die vier jaar geleden in Lourdes was en toen op een kruispunt in haar leven stond: "Ik heb bij de grot gesmeekt: help me hier doorheen. Nu ben ik terug om Maria te bedanken, ze heeft me nooit losgelaten."

Francis naar Lourdes, maandag 25 december tot en met woensdag 27 december om 20.40 uur bij KRO-NCRV op NPO 2 en NPO Start en Plus