Eerste WJD-pelgrim ingeschreven: paus Franciscus

De eerste pelgrim voor de Wereldjongerendagen van 2023 in Lissabon heeft zich ingeschreven: niemand minder dan paus Franciscus. 

Na afloop van het wekelijks angelusgebed zei de paus zondag 23 oktober tegen de aanwezigen op het Sint-Pietersplein in Rome: “Ik heb twee jongeren uit Portugal uitgenodigd om hier bij mij te zijn, terwijl ik me als pelgrim inschrijf. Dat zal ik nu doen.” Franciscus klikte vervolgens op een tablet. “Zo, ik heb me aangemeld. En jij? Heb jij je ingeschreven? Doe het... "

Tegen de jongeren zei de paus verder: “Ik nodig jullie uit om je in te schrijven voor deze bijeenkomst waarin we, na een lange periode van afstand tot elkaar, de vreugde van de broederlijke omhelzing tussen volkeren en tussen generaties, die we zo hard nodig hebben, zullen herontdekken!”

Inschrijving geopend
Met de ludieke actie van de paus is de inschrijving voor de Wereldjongerendagen 2023 officieel geopend. Deze worden komend jaar van 1 tot en met 6 augustus gehouden in Lissabon in Portugal. Het Huis voor de Pelgrim organiseert in overleg met de bisdommen de reizen voor jongeren die vanuit Nederland willen deelnemen. Er zijn diverse reisopties mogelijk.

Voorbereiding
Onlangs was er in Fátima ook een voorbereidende bijeenkomst voor de organisatoren van reizen naar de Wereldjongerendagen. Ook werd er een uitstapje gemaakt naar Lissabon, waar het volgend jaar allemaal gaat gebeuren. Ongeveer 300 afgevaardigden uit meer dan 100 landen waren hierbij aanwezig. Onder hen ook de landelijk projectleider van de WJD en een vertegenwoordiger van het Huis voor de Pelgrim. De bijeenkomst was bedoeld om kennis te maken met de WJD-organisatie in Lissabon en de cultuur en de identiteit van het land (én de stad) waar de volgende jongerenwereldbijeenkomst met de paus plaats zal vinden.

Podcast
Tijdens de bijeenkomst in Fátima sprak projectleider Jochem Oor in een podcast met Katholiek Leven, het online platform van de Nederlandse katholieke Kerk. “Het gevoel hier is dat de WJD al een beetje begonnen zijn”, zo vertelt hij.  “Het enthousiasme waait door de groep. Door allerlei praktische informatie die wordt gegeven over locaties en inschrijving gaan de WJD nu echt leven. Maar vooral door het internationale karakter van de WJD en iedereen die daarbij betrokken is.”

Thema
Het thema van de WJD is: Maria stond op en ging met spoed (Lucas 1, 39). Oor: “Tijdens de WJD wordt het vertaald naar ‘rise up’, oftewel ‘sta op’. Ik heb hier al allerlei ideeën gehoord die dat thema uitwerken. Daar zullen we in Nederland met het WJD-team verder naar kijken, want het is natuurlijk heel mooi om dat ook in Nederland inhoudelijk uit te werken.”

Beluister het hele interview met Jochem Oor

 

(c) Foto: Vatican Media