Eerste Lourdesreis dit jaar gaat beginnen

Dit weekeinde begint de eerste Lourdesbedevaart van dit seizoen. Zo’n 1200 pelgrims gaan met TGV en bussen met het Huis voor de Pelgrim naar het Mariabedevaartoord in Zuid-Frankrijk. Daarmee is de treinbedevaart definitief terug van weggeweest. Al is het geen nachttrein meer, maar reizen we met de supersnelle TGV.

Alle pelgrims worden zaterdagmorgen per bus vanuit diverse opstapplekken in Nederland naar Tourcoing, net de over de Franse grens gebracht. Daar stappen in de trein die hen in één ruk naar Lourdes brengt. Vorig jaar vond de eerste TGV-bedevaart van het Huis voor de Pelgrim plaats. Dat was op verzoek van het Aartsbisdom Utrecht. Dat beviel zo goed dat de bedevaartorganisatie besloten heeft de treinbedevaart weer in het reguliere programma op te nemen.  Ook voor het voorjaar van 2025 staat er in principe een TGV-bedevaart gepland.

Omdat er in een trein veel meer mensen passen dan in een vliegtuig, vindt er deze maand maar één reis plaats. Daaraan nemen zo’n 1200 pelgrims deel. Naast de TGV zijn dat ook enkele busbedevaarten, waaronder twee zorgbussen. De volgende Lourdesbedevaarten vinden plaats in september. Dan zijn er weer drie bedevaarten achter elkaar met bus en vliegtuig.