Directeur Olivier Dols neemt afscheid van Huis voor de Pelgrim

Olivier Dols neemt zaterdag 28 januari tijdens een bijeenkomst met honderden vrijwilligers afscheid van het Huis voor de Pelgrim. Hij is meer dan 30 directeur geweest van de in Maastricht gevestigde landelijke bedevaartorganisatie. De 64-jarige Dols gaat met pensioen.

Dols werd in 1992 op 33-jarige leeftijd directeur van wat toen nog de ‘Limburgse Bedevaart naar Lourdes’ heette. De stichting organiseerde destijds twee keer per jaar een bedevaartreis naar het Zuid-Franse pelgrimsoord Lourdes. In de jaren erna werd de organisatie flink uitgebreid. Het kantoor in Maastricht ging van twee naar elf medewerkers en de naam van de organisatie werd gewijzigd in Huis voor de Pelgrim.

Naast Lourdes biedt de in 1921 opgerichte organisatie nu ook bedevaarten aan naar andere bekende pelgrimsoorden als Rome en Assisi, Banneux, Israël, Santiago, Fátima en diverse plekken in Ierland en Zuid-Italië. Jaarlijks nemen zo’n vierduizend mensen uit heel Nederland deel aan de bedevaarten van het Huis voor de Pelgrim. Dankzij de inzet van zo’n duizend vrijwilligers kunnen aan de bedevaarten naar met name Lourdes en Banneux ook mensen deelnemen die mindervalide zijn of zorg nodig hebben. Dit jaar verzorgt het Huis voor de Pelgrim ook de reizen vanuit Nederland naar de katholieke Wereldjongerendagen in Lissabon.

Het Huis voor de Pelgrim is de enige officieel erkende bedevaartorganisatie in Nederland. Na 30 jaar heeft Dols met ingang van 1 januari de leiding ervan overgedragen aan zijn opvolger Jeroen Bollen. Komende zaterdag neemt hij officieel afscheid. Dit vindt plaats tijdens een bijeenkomst met de vrijwilligers van het Huis voor de Pelgrim in Roermond. Op het programma staat onder meer een eucharistieviering in de Sint-Christoffelkathedraal en een ontmoeting met genodigden in TheaterHotel De Oranjerie.