Bedevaarten zijn begonnen: Komende weken tweeduizend pelgrims op pad

Het bedevaartseizoen van het Huis voor de Pelgrim gaat beginnen. En meteen goed ook. Vanaf deze week zijn er direct meer bedevaartreizen tegelijk naar Rome, Lourdes, Ierland en een rondreis door Frankrijk. Tot half mei gaan er in totaal zo’n tweeduizend mensen via het Huis voor de Pelgrim op bedevaart.

De afgelopen twee jaar was het vanwege de coronapandemie bijna onmogelijk om op bedevaart naar het buitenland te gaan. Zeker grote groepsreizen konden toen niet gemaakt worden. Dit jaar kan dat gelukkig wel weer. De belangstelling is direct erg groot, zo merkt het Huis voor de Pelgrim. “De inschrijvingen laten zien dat men het erg fijn vindt om weer op bedevaart te gaan,” zegt directeur Olivier Dols van het Huis voor de Pelgrim. “Mensen hebben dit echt gemist.”

Vanaf donderdag 28 april gaan er drie weken achter elkaar grote groepen pelgrims naar het Mariabedevaartoord Lourdes in Zuid-Frankrijk. Voor de eerste bedevaart hebben zich 436 pelgrims uit heel Nederland ingeschreven, de week erna gaan er 455 mensen mee op reis en de laatste Lourdesreis bestaat uit 562 pelgrims. Tussendoor vindt ook nog de Internationale Militaire Bedevaart plaats, waaraan zo’n 160 Nederlanders deelnemen. Dat betekent dat er de komende weken alleen al naar Lourdes zo’n 1600 mensen gaan. Een groot aantal van hen vertrekt vanaf Maastricht Aachen Airport.

Daarnaast vinden er deze weken ook drie opeenvolgende reizen naar Rome plaats met groepen van respectievelijk 43, 32 en 214 deelnemers. De laatste groep betreft belangstellenden die de heiligverklaring van de Nederlandse pater Titus Brandsma willen bijwonen, die op 15 mei door paus Franciscus wordt uitgesproken. Het is voor het eerst sinds 2007 dat er weer een Nederlander heilig verklaard wordt. Aanmelden voor deze reis is overigens nog steeds mogelijk.

Deze week is ook een reis begonnen van een speciaal projectkoor met zangers uit hele land. Zij maken een pelgrimstocht door Ierland en treden onder meer op in Saint-Patrick’s Cathedral in Dublin en in het Mariabedevaartsoord Knock aan de Westkust van Ierland. Tenslotte vertrekt er komende zondag ook nog een groep van zo’n 40 pelgrims voor een rondtocht langs abdijen en kathedralen in Frankrijk.

Daarmee zijn de voorjaarsreizen nog niet allemaal benoemd, want half mei zijn er ook nog dagtochten naar Kevelaer en Banneux en eind mei een meerdaagse bedevaart van het aartsbisdom Utrecht naar Ierland, waaraan opgeteld nog eens meer dan tweehonderd pelgrims deelnemen. In september en oktober volgt er weer een blok van elkaar opvolgende bedevaartreizen."Na twee bedevaartloze jaren is dit een heel goede doorstart," aldus Olivier Dols. "Je merkt dat er behoefte is aan reizen waarin bezinning centraal staat."

Het Huis voor de Pelgrim is de enige officieel erkende bedevaartorganisatie in Nederland. De stichting vierde afgelopen jaar haar 100-jarig bestaan. Op het kantoor in Maastricht werken tien medewerkers. Daarnaast zijn aan de organisatie zo'n duizend vrijwilligers verbonden.