Aartsbisdom opent bedevaartseizoen met 1300 pelgrims

Het bedevaartseizoen naar Lourdes gaat beginnen. Het Aartsbisdom Utrecht opent dit weekeinde de reeks Lourdesreizen van het Huis voor de Pelgrim. Aan de bisdombedevaart nemen ruim 1300 pelgrims deel.

De reis van het aartsbisdom is het begin van een keten van meerdere Lourdesreizen in de Mariamaand mei. In het heiligdom in Lourdes zijn vlak voor Pasen de dagelijkse vieringen en processies weer van start gegaan. Er zijn al diverse grote internationale bedevaartgroepen geweest. Vanuit Nederland is de reis van het Aartsbisdom Utrecht de eerste grote bedevaart van dit jaar. De reis is al geruime tijd voorbereid en heel veel ‘Utrechtse’ parochies sluiten zich met een groep pelgrims aan. Kardinaal Wim Eijk en hulpbisschop Herman Woorts begeleiden de bedevaart.

Daarnaast nemen aan deze reis ook pelgrims uit andere delen van Nederland deel. Veel van hen zijn afgekomen op de mogelijkheid om eindelijk weer eens met de trein naar Lourdes te kunnen gaan. Een groot deel van de pelgrims reis namelijk met de TGV vanuit Tourcoing in Noord-Frankijk rechtstreeks naar Lourdes. Het is voor het eerst in vele jaren dat er weer een treinbedevaart plaatsvindt en voor het Huis voor de Pelgrim is het de eerste keer dat deze reis met de hogesnelheidstrein wordt gemaakt. Er zijn ook groepen die met de bus en het vliegtuig reizen.  

Orde van Malta
Aansluitend aan de bedevaart van het aartsbisdom vinden nog verschillende andere Lourdesbedevaarten met bijzondere groepen plaats. Zo nemen aan de reis van 4 tot en met 9 mei ook ruim 125 pelgrims en Nederlandse leden van de Orde van Malta deel. Zij sluiten in Lourdes aan bij de internationale Maltezerbedevaart die daar dan plaatsvindt. De Orde van Malta is een meer dan 900 jaar oude ridderorde, die zich nog altijd inzet voor charitatief werk in de katholieke kerk.

Militaire Bedevaart
De week erna is er weer een bijzondere bedevaart, want dan vindt in Lourdes namelijk de Internationale Militaire Bedevaart plaats. Vanuit Nederland nemen hier zo’n 300 militairen, veteranen en begeleiders aan deel. Een deel van hen gaat op de motor naar Lourdes. Sommigen overnachten in Lourdes in een tentenkamp.

Daarnaast gaan er in die week ook nog ruim 350 ‘gewone’ pelgrims naar Lourdes. Dit betekent dat de komende weken meer dan 2.000 Nederlandse mensen via het Huis voor de Pelgrim een bedevaart naar Lourdes maken. In september is er weer een keten van drie bedevaarten naar Lourdes. In oktober is er dit jaar weer een speciale gezinsbedevaart. Voor alle reizen van het najaar is inschrijven nog mogelijk.