Fátima en omgeving

In de rij van beroemde Mariabedevaartplaatsen mag Fátima in Portugal niet ontbreken. In 1917 – tijdens de Eerste Wereldoorlog – verscheen Maria hier aan drie herderskinderen. Van mei tot en met oktober van dat jaar waren Lucia, Francesco en Jacinta er steeds op de 13e van iedere maand getuige van dat Maria hen aansprak. Deze bijzondere gebeurtenissen meer dan honderd jaar geleden spreken nog steeds tot de verbeelding.  

Fátima ontwikkelde zich heel anders dan bijvoorbeeld Lourdes of Banneux en is op zijn eigen manier zeer indrukwekkend. Vooral op de 13e van elke maand. Dan komen duizenden pelgrims naar het heiligdom. Tijdens onze reizen naar Fátima zorgen we altijd dat we er op 13e zijn. De dagen ervoor en erna bezoeken we interessante plekken in de omgeving van Fátima of elders in Portugal.

Het verhaal van Fátima

Fátima is de bekendste bedevaartplaats van Portugal. Dit stadje ten noordoosten van Lissabon werd in 1917 wereldberoemd door de verschijning van Maria aan de drie herderskinderen Lucia, Francisco en Jacinta. Op zondag 13 mei 1917 zagen de kinderen boven een kleine eikenboom een “mooie dame van wit licht”, zoals ze het zelf omschreven. De vrouw zei: “Wees niet bang. Ik doe je geen kwaad.” De verschijning vroeg de kinderen om een half jaar lang steeds op de 13e van de maand naar deze plek te komen.

Bij de tweede verschijning op 13 juni waren er zo’n zestig andere mensen bij. Op 13 juli waren er al zo’n vier- tot vijfduizend mensen bij de verschijning. Bij de laatste verschijning op 13 oktober waren wel 70.000 mensen aanwezig. Bij die gelegenheid zei de ‘dame’: “Ik ben Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans en ik wil op deze plek een kapel ter ere van mij.” Ook zei ze: “De mensen moeten beter gaan leven; ze moeten vergiffenis vragen voor hun zonden.” Niet lang na de verschijningen stierven twee van de drie kinderen. Het meisje Lucia trad in in het klooster en overleed op 13 februari 2005. 

Geheimen

Het verhaal van Fátima is vooral bekend geworden vanwege drie zogeheten boodschappen die Maria aan de drie kinderen gaf. De eerste twee ‘geheimen’ hadden betrekking op het einde van de Eerste Wereldoorlog en het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en op de opkomst en ondergang van het communisme in Rusland. Pas in 2000 maakte het Vaticaan het derde geheim bekend. Het betrof de voorspelling dat “een bisschop in het wit” groot lijden zou ondergaan. Algemeen wordt aangenomen dat hiermee de aanslag op paus Johannes Paulus II in 1981 wordt bedoeld. Die vond plaats op 13 mei, de feestdag van Onze-Lieve-Vrouw van Fátima. Later liet de paus de kogel die hem trof in de kroon van het Mariabeeld in Fátima verwerken.

Heiligdom

Het heiligdom van Fátima bestaat uit een groot plein en diverse kapellen en basilieken. Het bedevaartplein is ongeveer twee keer zo groot als het Sint-Pietersplein in Rome. Het belangrijkste gebouw is de kapel van de verschijningen. De kapel is gebouwd op de plek waar de verschijningen hebben plaatsgevonden. De exacte plek is gemarkeerd met een marmeren pilaar waarop het beeld van Maria staat. Het meest opvallende gebouw op het bedevaartplein is de basiliek van Onze-Lieve-Vrouw met de 65 meter hoge toren. In 2005 werd recht tegenover de oude basiliek aan de andere kant van het plein een nieuwe kerk gebouwd