Assisi & Rome

Assisi

Assisi ligt in de regio Umbrië, zo’n 170 kilometer boven Rome. De stad is tegen de flanken van een heuvel gebouwd en biedt daardoor een magnifiek uitzicht over het dal van Spoleto en de vallei van Perugia. Met 25.000 inwoners is Assisi eigenlijk maar een kleine provinciestad, maar de plaats werd wereldberoemd als geboortestad van Sint-Franciscus en Sint-Clara. De twee 13e-eeuwse heiligen spreken ook nu nog tot de verbeelding. Een leven in armoede in navolging van Christus was hun grote ideaal en ze stichtten beiden hun eigen kloosterorde, die later naar hen vernoemd werden: de franciscanen en de clarissen.

De belangrijkste trekpleister in Assisi is de Sint-Franciscusbasiliek, die boven het graf van de heilige bedelmonnik is gebouwd. De basiliek is onder meer bekend vanwege haar fresco’s en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Aan de voet van de heuvel van Assisi ligt de basiliek Santa Maria degli Angli. Deze kerk is over een kleine kapel heen gebouwd: de Portiunculakapel. Hier ervoer Franciscus zijn roeping om in armoede te leven en zich aan de verkondiging van het evangelie te wijden. 

Rome

Rome, de eeuwige stad. Het is de hoofdstad van Italië, maar misschien belangrijker nog: het is het centrum van de Wereldkerk. Al eeuwenlang gaan mensen op bedevaart naar Rome: om de graven van de apostelen Petrus en Paulus te bezoeken, om kennis te maken met de vroegchristelijke kerk en om de paus te ontmoeten. Rome is ook de bakermat van onze moderne cultuur, waar het Romeinse Rijk nog tastbaar aanwezig is. In Rome raak je nooit uitgekeken. Zelfs als je al vaker in Rome bent geweest, is er steeds iets nieuws te ontdekken.

De Sint-Pietersbasiliek vormt het hart van Vaticaanstad, het kleinste onafhankelijke land ter wereld, dat aan alle kanten door Rome omgeven wordt. Verderop in de stad zijn de prachtige basilieken van Sint-Jan van Lateranen, Sint-Paulus buiten de Muren en Maria Maggiore te vinden. En pal aan het Sint-Pietersplein ligt de Kerk der Friezen, pleisterplaats van Nederlandse pelgrims in Rome. Maar de stad heeft nog veel meer moois te bieden.